Värinkeittäjän paljastuksia – luonnonväripolku kasvien keräämisestä uniikiksi teokseksi

Värinkeittäjän paljastuksia, luonnonväripolku kasvien keräämisestä uniikiksi teokseksi 22.5. – 30.6.2021

Luonnonvärjäriryhmä Mataroitten pitkäjänteisen työn tulokset ovat laajasti esillä Kuusiston Taidekartanon kesän 2021 ensimmäisessä näyttelyssä. Näytteilleasettajia on 13. Salaisuuksien huoneessa pääsee tutustumaan värjäystekniikoiden monimuotoisen kiehtovaan maailmaan – joskus valkoisesta kukasta saa esiin hehkuvan värin.

Värjäämisessä voidaan käyttää hyvin monien kasvien kukkia, lehtiä, kuorta ja juuria. Myös sienistä, jäkälistä, käävistä ja joistakin kirvoista saadaan hyvin upeita värejä. Väriliemen valmistus ja erilaisten materiaalien värjäys ovat aikaa vieviä, monivaiheisia ja joskus kiehtovan yllätyksellisiä prosesseja. Kasvien, sienten, kääpien ja jäkälien tunnistaminen eri kehitysvaiheissaan on tärkeä osa luonnonvärjäystä. Monelle värjärille luonnossa liikkuminen, kasvun seuraaminen ja ympäristön tutkiminen on tärkeä osa harrastusta.

Matarat on luonnonvärjäreiden valtakunnallisen yhdistyksen Värjärikilta ry:n Turun seudun paikallisryhmä. Värjärikilta ry ylläpitää ja jakaa luonnonvärjäystietoutta ja -taitoa. Sen jäsenistö koostuu harrastelijoista ammattilaisiin ja aloittelijoista taitaviin konkareihin.