Kuusiston kartanon puutarha

Kartanolla on 1,2 ha kokoinen vanha omena-, kirsikka- ja päärynätarha. Hedelmätarhassa on yli 50 omenapuuta,  joitakin päärynäpuita, melkoinen kirsikkapuumetsikkö sekä nuorempia luumupuita.  Kartanoa ympäröi myös istutettujen jalopuiden joukko, jossa tammet, jalavat, saarnet ja lehmukset tuovat varjoa kuumana kesäpäivänä. Kartanon puutarha mainitaan lähteissä  1779 ja kartanon puiston vanhimmat osat ovat peräisin 1780-luvulta. Puusto on pääosin 1800-luvun alusta, mm. kartanolta linnalle päin johtava puistolehmuskuja.

Puutarha rinteessä
Kuusiston kartanon hedelmätarhavihkosessa esitellään puutarhaa ja tarhan omena- ja päärynälajikkeita (pdf vihko ladattavissa linkistä), tekijä MTT, 2013.
Museopuutarha – perustaminen ja hoito kirjanen  (MTT) kertoo esimerkein miten museopuutarhaa kannattaa lähteä perustamaan.

Vanha hedelmätarha

Kartanon ympäristössä on kasvanut tiettävästi  jo 1700-luvulla tarhaomenapuuta, päärynää,  luumua ja tietysti hapankirsikkaa. Puutarhaviljelyllä on Kuusistossa pitkät perinteet.

Kuusiston  kartanossa oli suuri hedelmätarha 1800-luvun loppupuoliskolla. Vanhimmat  omenapuista lienevät siis noin 100–150vuotiaita. Monet omenapuista on istutettu 1900-luvun alkupuolella, nuorimmat tarhan hedelmäpuut istutettiin vuonna 1992. Kirsikkapuut ovat hapankirsikkaa, jota Kuusistossa on esiintynyt piispanlinnan omassa puutarhassa jo 1400 -luvulla. Voisivatko kartanon kirsikat olla samaa kantaa?

Vanhin omenapuu

Tarhassa on säilynyt myös kartanon omia vanhoja lajikkeitta, Kuusiston talviomena (kartassa nro 32) ja Kuusiston sokeripäärynä (65 ja 66).

Pensaat 

Raja-aidanteissa  kasvaa pähkinäpensasta, orapihlajaa, syreeniä. Puutarhassa on kaksi vanhaa syreenimajaa, syreenialue ja syreenipensaita, jotka ovat vanhaa violettikukkaista pihasyreenin muotoa, jota on esiintynyt kartanolla jo 1770-luvulla. Puutarhassa on myös muutama herukkapensas ja ison humalatarhan muistoksi on istutettu kaksi humalaa, jotka saloissaan muistuttavat kartanon monista töistä. Puutarhan alueelta on löydetty myös yksittäisiä pensasruusuja. Puutarhassa on myös vanhaa terttuseljaa, lehtokuusamaa, idänvirpiangervoa, taikinamarjaa ja aitoa pihajasmiketta.

Perinnekasvit

Puutarhan aluskasvillisuudessa esiintyy vanhoja hyöty-, rohto- ja koristekasveja, kuten vuohenputki (kihtiin), keltamo ja jalokiurunkannus. 

Tutustu puutarhaan ja ota vuoden 2013 kartta mukaan

.

Puutarhan lumoa

Seuraa vuodenaikojen vaihtelua historiallisessa kartanopuutarhassa