Ihanat vanhat pelakuut Kuusistossa

Taidekartano kutsuttiin 2020 mukaan esittelemään ja ylläpitämään vanhoja perinnepelakuita. Luonnonvarakeskuksen Perinnepelargoneista hehkua puutarhaviljelyyn – tutkimushankkeessa ja Varsin hyvät vanhat pelakuut -tiedonvälityshankkeessa on aineistona lähes sata Suomessa pitkään viljeltyä kotipelargonin kantaa. Kasvit on saatu pelargoniharrastajilta ja Suomen Pelargoniyhdistyksen kautta. Tavoitteena on edistää kotipelargonien säilymistä osana elävää suomalaista huonekasvikulttuuria. Hanketyön tuloksena 2022 julkaistavan pelargonikuvaston lisäksi kotipelargoneja esitellään erilaisissa tapahtumissa.

Kotipelargonien monimuotoisuus näkyy monin tavoin. Kukkien väriskaala on laaja – on valkoisia, vaaleanpunaisia, lohenpunaisia ja tummanpunaisia pelargoneja. Kukat voivat olla yksinkertaisia, kerrottuja tai ruusunnuppuisia.

Elokuussa 2020 Taidekartanolle tuotiin seitsemän perinnepelakuuta, jotka sijoitettiin kartanon verannan ikkunoille. Talvettaminen onnistui ja kesällä 2021 pelakuut kukkivat jälleen upeasti kartanon verannalla.

Ihanat vanhat pelakuut Kuusistossa

Pelakuiden nimet kertovat kasvien kulkureiteistä ja kasvattajista esim. Karjalan Kaunotar/Evakko. Pistokkaina henkilöltä toiselle kulkeneiden ja kotien verannoilla kasvatettujen vanhojen kotipelargonikantojen säilyminen vuosikymmenten tai jopa yli sadan vuoden ajan on pieni ihme. Nämä voisivat olla osana suomalaista puutarhakulttuuria vuosikymmeniä eteenpäin.

Tutkimuspelargoneja on Taidekartanon lisäksi esillä kuudessa museossa Varsinais-Suomen alueella.