Värinkeittäjän paljastuksia – luonnonväripolku kasvien keräämisestä uniikiksi teokseksi

Värinkeittäjän paljastuksia, luonnonväripolku kasvien keräämisestä uniikiksi teokseksi 22.5. – 30.6.2021

Luonnonvärjäriryhmä Mataroitten pitkäjänteisen työn tulokset ovat laajasti esillä Kuusiston Taidekartanon kesän 2021 ensimmäisessä näyttelyssä. Näytteilleasettajia on 13. Salaisuuksien huoneessa pääsee tutustumaan värjäystekniikoiden monimuotoisen kiehtovaan maailmaan – joskus valkoisesta kukasta saa esiin hehkuvan värin.

Värjäämisessä voidaan käyttää hyvin monien kasvien kukkia, lehtiä, kuorta ja juuria. Myös sienistä, jäkälistä, käävistä ja joistakin kirvoista saadaan hyvin upeita värejä. Väriliemen valmistus ja erilaisten materiaalien värjäys ovat aikaa vieviä, monivaiheisia ja joskus kiehtovan yllätyksellisiä prosesseja. Kasvien, sienten, kääpien ja jäkälien tunnistaminen eri kehitysvaiheissaan on tärkeä osa luonnonvärjäystä. Monelle värjärille luonnossa liikkuminen, kasvun seuraaminen ja ympäristön tutkiminen on tärkeä osa harrastusta.

Matarat on luonnonvärjäreiden valtakunnallisen yhdistyksen Värjärikilta ry:n Turun seudun paikallisryhmä. Värjärikilta ry ylläpitää ja jakaa luonnonvärjäystietoutta ja -taitoa. Sen jäsenistö koostuu harrastelijoista ammattilaisiin ja aloittelijoista taitaviin konkareihin.

Taidekartano kesällä 2021

Kuusiston Taidekartanolle tulee kesän 2021 aikana kaksi näyttelyä. Näyttelyn ja Villikahvilan kausi21 on nyt koko kesän mittainen. Huolehdimme vieraiden turvallisista käynneistä viranomaisten ohjeiden mukaan. Sisätiloihin voimme järjestää näyttelyvieraiden yksisuuntaisen kierron ja Villikahvila voi tarvittaessa toimia myös ulkona.


Värinkeittäjän paljastuksia, luonnonväripolku keräämisestä uniikiksi teokseksi -näyttely on avoinna aluksi toukokuun viikonloppuina (la-su) 22.-23.5. ja 29.-30.5. 2021. Näyttely on avoinna koko kesäkuun 5.6.- 30.6. lauantaista keskiviikkoon, la klo 13 – 17 ja su – ke klo 13 – 19. Näyttelyn toteuttajina on pitkään luonnonväreillä värjäämistä harrastanut Matarat –ryhmä.


’Kannan tulevaisuuden hengittämistä’ -näyttely avautuu yleisölle heinäkuussa 10.7. 2021. Se on avoinna 10.7. – 4.8. ja lisäksi elokuun viikonloput (la-su) 7.– 8.8., 14.– 15.8., 21.– 22. 8. ja 28.– 29.8. . Aukiolon kellonajat ovat samat koko kauden eli la klo 13 – 17, su – ke klo 13 – 19. Näyttelyn on kuratoinut Merja Markkula avoimen teoshaun ehdotusten pohjalta.


Myös ulkona on uutta nähtävää. Kuusiston veistospolun varrelle sijoittuvista teoksista osa jää pysyvästi esille, yllättäenkin löydettäväksi. Teokset on suunniteltu houkuttamaan liikkumaan kulttuurimiljöössä myös lasten kanssa.


Olemme suunnitelleet myös koko joukon tapahtumia, jotka voidaan toteuttaa hyvinkin avarassa tilassa, jos jokin virusvihulainen uhkaa levitä. Näistä kerromme tarkemmin myöhemmin.