Mediatiedote

METSÄN VÄKEÄ -näyttely

Julkaisuvapaa 20.5.2020

Vanhan tammen siimeksessä


Aiomme toteuttaa Kuusiston Taidekartanokesän 2020 Metsän väkeä -näyttelyn suunnitellusti 7.6.-2.8.2020, vaikkakin varovaisuutta noudattaen ja ilman avajaisia. Pitkään valmisteltujen yleisötilaisuuksien peruminen huhtikuussa oli meille vaikea päätös (ks. blogiartikkeli: https://www.kuusistontaidekartano.fi/fi/huhtikuu-oli-julmin-peruttuja-yleisotilaisuuksia-taidekartanolla/). Huolimatta poikkeustilarajoitusten höllentämisestä 50 henkeen turvallisuus tuntuu huolettavan niin laajasti, että yleisötilaisuuksien järjestäminen ja kahvilan pitäminen siinä muodossa kuin aikaisempina kesinä ei edelleenkään tunnu luontevalta. 


Etukäteen suunniteltujen ja järjesteltyjen tapahtumien peruuntuminen Taidekartanolla saattaa kuitenkin parhaimmillaan virittää sen kaltaista tapahtumattomuutta, missä yllättäen tapahtuukin jotain odottamattoman arvokasta. Arjen rutiinien romahtaminen ja touhuamisen laantuminen tarjoavat meille Kuusistossa residenssin viipyilyillä luonnon hiljaisuudessa ja kulttuurimiljöön kutsuvassa rauhassa, harjoittaa pysähtymistä, hengähtää ja tutkia itseään uuden edessä. Näin kriisi onkin luonut edellytyksiä moni-ilmeisempiin tapoihin kohdata luontoa ja siitä syntynyttä taidetta.

Ilmastonmuutoksen seurauksena metsänhoitoon ja -suojeluun on julkisuudessa pitkään jo liittynyt syvää huolta ja laajaa taloudellista ja poliittista keskustelua yksityisen ja julkisen edun välisestä ristiriidasta. Tämä koko elämäntapaamme liittyvä hajaannus painottui metsä-aiheisen avoimen haun pohjalta voimakkaasti ympäristömytologiseen suuntaan muodostaen näyttelykokonaisuudesta eheyttävän syväekologisen sukelluksen suomalaisten metsäsuhteeseen. Annoimme näyttelylle nimeksi Metsän väkeä. Siinä ovat mukana seuraavat taiteilijat:


Sisko Sinilintu

Eija Tähkäpää

Leena Ristolainen

Eliisa Määttälä

Riitta Hiden ja Mirja Sergelius

Tommi Nordgren

Anne Ala-Kaila

Susanna Järvinen

Tuuli Oikkonen

Satu Kekäläinen


Tervetuloa!

Anne ja Risto Ala-Kaila

Alla liitteenä Metsän väkeä -näyttelyn tiedote ja infoa Taidekartanosta.

Huhtikuu oli julmin: Peruuntuvia yleisötilaisuuksia Taidekartanolla

Olemme Taidekartanolla seuranneet tiiviisti uutisointia koronaepidemian poikkeustilarajoitusten purkamisaikataulusta. Vieläkin jäämme odotamaan Hetemäen exit-strategiatyöryhmän loppuraporttia vapun jälkeen, mutta jo hallituksen keskiviikkona 22.4. antaman tapahtumia koskevan tiedoksiannon perusteella näyttää varsin todennäköiseltä, etä kesä-heinäkuussa emme saa järjestää yli kymmenen hengen tapahtumia muuten kuin soveltuvilta osin virtuaalisesti. Myös kahvilan pitäminen siinä muodossa kuin aikaisempina kesinä näyttää mahdottomalta. 

Monet muutkin taiteilijat ovat kuluneen huhtikuun aikana miettineet kuumeisesti miten kulttuuritilaisuuksia voisi pitää koronasta huolimatta (https://www.taike.fi/fi/koronatukeataiteilijoille</a). Koronahätäapua ja kulttuurin digiloikka -apurahoja on tarjottu monesta suunnasta, mutta ammattimaisesti toteutetut viestintäsuunnitelmat tuntuvat vaativan niin paljon osaamista monenlaisen ”härpäkkeen” kanssa ja edellyttävän kokoajan lisääntyvää hälinää somessa, että huomio saattaa kiinnittyä ihan muihin asioihin kuin mitä Metsä-näyttelyn osalta olemme toivoneet. Olemme silti yhteydessä tapahtumajärjestäjiin mikäli kesään mennessä tai vielä sen aikanakin syntyy ideoita siitä, voisiko peruttua ohjelmaa (ks. alla) toteuttaa mielekkäästi niin että kulttuurimiljöön, luonnon ja näyttelyn syväekologinen yhteys välittyisi. 

Metsä-näyttelystä muodostui mielestämme niin kiinnostava ja taianomainen kokonaisuus, että on hienoa ettei mikään näyttäisi estävän meitä pitämästä sitä auki sovittuina aukioloaikoina, kunhan vain tuuletamme kunnolla ja katsomme että ihmisiä pääsee sisään vain sen verran, jotta turvavälien pitäminen on mahdollista. Joudumme tietty luopumaan myös avajaisista, mutta elokuun alkuun osuvat päättäjäiset saattaisivat olla jo mahdollista järjestää.

Tarkoitus on siis olla kesä-heinäkuun paikalla nostamassa taiteilijaresidenssin lippua salkoon. Toivotammekin tervetulleiksi kaikki, jotka haluavat tulla vaihtamaan kanssamme ajatuksia metsäsuhteeseen, -suojeluun ja -hoitoon littyvistä elintärkeistä asioista näissä uusissa olosuhteissa! Vaikka Villikahvilaa emme voikaan pitää auki, kyllä kupponen silti aina järjestyy!  

Toiveikkaana kesää jo odotellen, 

Anne ja Risto Ala-Kaila

Peruuntuvaa ohjelmaa Taidekartanon kesässä 2020

Avajaiset 7.6. klo 14

 • – taiteilijakierros

Ympäristötaiteen teemapäivät la-ke 13.-17.6.

 • – metsämieli- ja kuuntelukävelyt päivittäin klo 14    
 • – taiteilijatapaamisia klo 17
 • – alustuksia ja keskustelua näyttelyn teemasta
 • – Herbarium-kasvijamit su 14.6. klo 14

Mathias Maahisen ja Pörripeikon seikkailupäivä koko perheelle 28.6

 • – luontoaarteiden etsintää lasten taidetyöpajoilla 

Ympäristönsuojelun ja -kasvatuksen teemapäivät 4.-8.7

 • – metsämieli- ja sammalkävelyt päivittäin klo 14
 • – ”Puiden tarinat” metsässä ja puutarhassa kirjoitustyöpajoja klo 15  
 • – Toivoa lukiolaisten ilmastoahdistukseen -keskustelu klo 15
 • – kahvikeskustelu metsänhoidosta ja -suojelusta la 4.7. klo 17
 • – Kansainvälinen elävän kulttuuriperinnön puutarhapäivä 5.7. opastus klo 14
 • – Eino Leinon ja Suomen luonnonpäivä 6.7.

Ääniympäristöpäivät 11.7.-15.7.

 • – metsämieli- ja kuuntelukävelyt  ja sound painting -työpajat klo 14  
 • – Lähteellä työpaja 12.7. klo 17

Ympäristömytologian teemapäivät 25.-26.7.

 • – esihistoriallisen äänimaiseman kuuntelukävely klo 14  
 • – Lähteellä -kuoroperformanssi klo 15
 • – alustus ja keskustelua esihistoriallisista pyhistä paikoista la 25.7. klo 17
 • – hitaan estetiikan kanteleimprovisaatio su 26.7. klo 14
 • – Kalevala-henkinen mytologiamuskari

Piispanpäivät 1.-2.8

 • – Mitä pyhää pyhiinvaeltajat löytävät Kuusistosta? -keskustelutilaisuus
 • – Metsäaiheinen Klavikordikonsertti ja kantaesitys

Taidekartanon Metsä – näyttely 2020

Taidekartanon Metsä -näyttely 7.6 – 2.8.2020 pystytään toteuttamaan suunnitellusti vaikka yleisötilaisuudet ja kahvilatoiminta eivät toteudukkaan siinä muodossa kuin aikaisempina kesinä, johtuen koronarajoituksista.

Metsä -näyttelyn taiteilijat on valittu kesälle 2020. Ryhmänäyttelyyn on valittu 11 taiteilijaa.

Taiteilijat:
Sisko Sinilintu
Eija Tähkäpää
Leena Ristolainen
Eliisa Määttälä
Riitta Hiden ja Mirja Sergelius
Tommi Nordgren
Anne Ala-Kaila
Susanna Järvinen
Tuuli Oikkonen
Satu Kekäläinen

Metsä näyttely on avoinna 7.6 -2.8. La klo 13 -17, su -ke klo 13 -19