Aikalaistaiteen avoin haku Kuusiston Taidekartanolle, avoinna 10.12.20 asti

Puu

seison yksinäni – niinhän voisi luulla
paikalleen sidottu – kvartaalitalouden harhaa
kommunikointikyvytön – niin, en tosiaan käytä vain yhden lajin sisäistä nettiä!
hiilidioksidia tuottava – pötyä, ahmin ja sidon sitä, kannan hengittämisen tulevaisuutta!
puutavaraa, paperia, ksylitolia, ravintoa – kyllä, kyllä, pitkäikäistä raaka-ainetta ja materiaalia monien lajien moniin tarpeisiin
laho – täyttä elämää kihisevä, elämisen edellytyksiä niin monille muille antava

Euroopan kuusi ja kartano

Haemme kesän 2021 näyttelyyn teoksia, jotka käsittelevät puuta, yksilönä elävänä, kituvana, kuolevana, lahoavana, toisista lajeista ja lähiympäristöstä täysin riippuvaisena, lajien välilläkin kommunikoivana ja säätelevänä, myös ihmislajin säilymiselle täysin välttämättömänä. Näyttelyaika 10.7. – 29.8.2021. Voit ehdottaa yhtä teosta tai useisiin huoneisiin ja/tai kartanon pihalle tai vanhaan hedelmätarhaan sijoittuvaa laajaa kokonaisuutta.


Toivomme ehdotuksia 10.12.2020 mennessä osoitteeseen taidekartano@gmail.com, viestin aihekentässä nimesi ja ehdotuksen (työ)nimi. Valinnassa ovat etusijalla teokset/teoskokonaisuudet, jotka eivät ole olleet esillä. Hakuun voi osallistua myös luonnoksella. Liitteiden maksimikoko 5 MB. Valinnasta ilmoitetaan 10.1.2021 mennessä.

Jos mielessäsi on puuhun liittyvä yksityisnäyttely, voit ehdottaa sitä jo nyt kesälle 2022. Teoksia voidaan kesänäyttelyn lisäksi sijoittaa pysyvästi kartanon pihaan, vanhaan hedelmätarhaan ja Kappelinmäen kulttuuripolun varteen. Taidekartano voi myös tarjota teosten materiaaliksi alueelta kaadettuja isoja tukkipuita ja teoksia voi tehdä kartanon pihassa.

Taidekartano on yksityinen, innostusvetoinen ja kunnianhimoinen galleria. Se sijaitsee Saariston rengastien ensimmäisellä saarella Kaarinassa, Kuusiston kulttuurihistoriallisessa miljöössä ja on toiminut vuodesta 2013. Tavoitteemme on tuoda esille tasavertaisina aikalaistaide, vanha rakennustaide ja luonnonympäristö. Näyttelymaksuja ei ole. Taiteilija vastaa teosten kuljetuksesta, mahdollisesta vakuuttamisesta ja osallistuu ripustamiseen. Myydyistä teoksista taiteilija maksaa Taidekartanolle 20 % provision.

Kerron mieluusti lisää, ota yhteyttä

Merja Markkula, markkula@utu.fi, 040 580 3901

Taidekartano kiittää kesästä

Kuusiston Taidekartano kiittää kaikkia Metsän väkeä -näyttelyn taiteilijoita ja kävijöitä. Näyttelyn ovet sulkeutuivat 2020 kesältä ja Taidekartanon väki vetäytyy talvikaudelle suunnittelemaan kesäkautta 2021.

Mediatiedote

METSÄN VÄKEÄ -näyttely

Julkaisuvapaa 20.5.2020

Vanhan tammen siimeksessä


Aiomme toteuttaa Kuusiston Taidekartanokesän 2020 Metsän väkeä -näyttelyn suunnitellusti 7.6.-2.8.2020, vaikkakin varovaisuutta noudattaen ja ilman avajaisia. Pitkään valmisteltujen yleisötilaisuuksien peruminen huhtikuussa oli meille vaikea päätös. Huolimatta poikkeustilarajoitusten höllentämisestä 50 henkeen turvallisuus tuntuu huolettavan niin laajasti, että yleisötilaisuuksien järjestäminen ja kahvilan pitäminen siinä muodossa kuin aikaisempina kesinä ei edelleenkään tunnu luontevalta. 


Etukäteen suunniteltujen ja järjesteltyjen tapahtumien peruuntuminen Taidekartanolla saattaa kuitenkin parhaimmillaan virittää sen kaltaista tapahtumattomuutta, missä yllättäen tapahtuukin jotain odottamattoman arvokasta. Arjen rutiinien romahtaminen ja touhuamisen laantuminen tarjoavat meille Kuusistossa residenssin viipyilyillä luonnon hiljaisuudessa ja kulttuurimiljöön kutsuvassa rauhassa, harjoittaa pysähtymistä, hengähtää ja tutkia itseään uuden edessä. Näin kriisi onkin luonut edellytyksiä moni-ilmeisempiin tapoihin kohdata luontoa ja siitä syntynyttä taidetta.

Ilmastonmuutoksen seurauksena metsänhoitoon ja -suojeluun on julkisuudessa pitkään jo liittynyt syvää huolta ja laajaa taloudellista ja poliittista keskustelua yksityisen ja julkisen edun välisestä ristiriidasta. Tämä koko elämäntapaamme liittyvä hajaannus painottui metsä-aiheisen avoimen haun pohjalta voimakkaasti ympäristömytologiseen suuntaan muodostaen näyttelykokonaisuudesta eheyttävän syväekologisen sukelluksen suomalaisten metsäsuhteeseen. Annoimme näyttelylle nimeksi Metsän väkeä. Siinä ovat mukana seuraavat taiteilijat:
Sisko Sinilintu

Eija Tähkäpää

Leena Ristolainen

Eliisa Määttälä

Riitta Hiden ja Mirja Sergelius

Tommi Nordgren

Anne Ala-Kaila

Susanna Järvinen

Tuuli Oikkonen

Satu Kekäläinen

Tervetuloa!

Anne ja Risto Ala-Kaila