Kuusiston kartanon puutarha

Kartanoa ympäröi vanha omena-, kirsikka- ja päärynätarha. Hedelmätarhassa on 54 omenapuuta, 8 päärynäpuuta, melkoinen kirsikkapuumetsikkö sekä nuoria luumupuita. Puutarhassa on myös muutama herukkapensas ja isosta humalatarhasta muistona kaksi humalasalkoa. Puutarhan ja pellon rajalle on aikoinaan istutettu syreeni-, pähkinä- ja orapihlajapensaistot. Kartanoa ympäröi istutettujen jalopuiden joukko, jossa tammet, jalavat ja lehmukset tuovat varjoa kuumana kesäpäivänä. Kartanon puiston vanhimmat osat ovat peräisin 1780-luvulta. Puusto on pääosin 1800-luvun alusta, mm. kartanolta linnalle päin johtava puistolehmuskuja.

Museoviraston kunnostussuunnitelman perusteella tehtiin kartanopuutarhassa vuosina  2010 -2013 hedelmäpuiden kevätleikkausta, puiden kaatoa ja vesakoiden raivausta. Kuusiston kartanon hedelmätarha vihkosessa (lataa pdf linkistä) esitellään puutarhaa ja tarhan omena- ja päärynälajikkeita, tekijä MTT, 2013.

Hedelmätarha

Kuusiston  kartanossa oli suuri hedelmätarha 1800-luvun loppupuoliskolla. Hedelmätarhan vanhin omenapuu kasvaa luoteissuuntaisen syreeniaidanteen vieressä. Vanhimmat  omenapuista lienevät siis noin 100–150vuotiaita. Monet omenapuista on istutettu 1900-luvun alkupuolella. Lisäksi puutarhassa on uudempia vuonna 1992 istutettuja omenapuita.

Pensaat ja puut

Merkittävä osa istutuksista on 1890-luvulta. Koillisessa raja-aidanteessa  kasvaa korkeaa pähkinäpensasta. Länsiluoteissuuntaisessa aidanteessa kasvaa syreeniä. Kaakkoissuuntainen raja-aidanne on monilajinen, siinä kasvaa mm. tuomia, saarnea ja kirsikoita. Puutarhassa on kaksi vanhaa syreenimajaa ja vanha syreenipensas. Syreenit ovat vanhaa violettikukkaista pihasyreenin muotoa. Aidanneista ja puutarhan alueelta on löydetty yksittäisiä pensasruusuja. Puutarhassa on myös vanhaa terttuseljaa, lehtokuusamaa, idänvirpiangervoa ja aitoa pihajasmiketta.

Perinnekasvit

Puutarhan aluskasvillisuudessa esiintyy vanhoja hyöty-, rohto- ja koristekasveja, kuten vuohenputki (kihtiin), keltamo ja jalokiurunkannus. Hullukaali, isotakiainen ja isohirvenjuuri esiintyvät myös alueella

Tutustu puutarhaan ja ota vuoden 2013 kartta mukaan
.

Puutarhan lumoa