Kannan hengittämisen tulevaisuutta – näyttely

Kesän 2021 toinen näyttely Kannan hengittämisen tulevaisuutta on monialainen aikalaistaiteen näyttely. Näyttely on vierailtavissa 10.7.- 29.8.2021.

Taiteilijoiden Aino Ojala, Aino Ulmanen, Annika Kivi, Arja Maarit Puhakka, Caroline Ward-Raatikainen, Kai Ruohonen, Karl Ketamo, Liisa Wright, Mari Kopra, Paula Puoskari, Paula Suominen, Paula Vierikko, Pirkko Siivonen-Takku, Reijo Haukia, Saara Salmi, Samu Raatikainen, Sini Talonen ja Terhi Kaakinen teoksia sisällä kartanossa ja ulkona pihan, hedelmätarhan alueella, Taidekartanon kulttuuripolun ja Kappelinmäen luontopolun varrella.

Näyttelyn lähtökohtana on puu ja riippuvuutemme puista – puu yksilönä, elävänä, kituvana, lahoavana, toisista lajeista ja ympäristöstä riippuvaisena, lajien välillä kommunikoivana, jälkeläisiään auttavana, materiaalina – ja tulevaisuuttamme kantavana.

Tulethan vain aivan terveenä, maski kasvoilla ja – pidetään turvaetäisyyttä!

Reijo Haukia, Syksyinen kanto

Värinkeittäjän paljastuksia – luonnonväripolku kasvien keräämisestä uniikiksi teokseksi

Värinkeittäjän paljastuksia, luonnonväripolku kasvien keräämisestä uniikiksi teokseksi 22.5. – 30.6.2021

Luonnonvärjäriryhmä Mataroitten pitkäjänteisen työn tulokset ovat laajasti esillä Kuusiston Taidekartanon kesän 2021 ensimmäisessä näyttelyssä. Näytteilleasettajia on 13. Salaisuuksien huoneessa pääsee tutustumaan värjäystekniikoiden monimuotoisen kiehtovaan maailmaan – joskus valkoisesta kukasta saa esiin hehkuvan värin.

Värjäämisessä voidaan käyttää hyvin monien kasvien kukkia, lehtiä, kuorta ja juuria. Myös sienistä, jäkälistä, käävistä ja joistakin kirvoista saadaan hyvin upeita värejä. Väriliemen valmistus ja erilaisten materiaalien värjäys ovat aikaa vieviä, monivaiheisia ja joskus kiehtovan yllätyksellisiä prosesseja. Kasvien, sienten, kääpien ja jäkälien tunnistaminen eri kehitysvaiheissaan on tärkeä osa luonnonvärjäystä. Monelle värjärille luonnossa liikkuminen, kasvun seuraaminen ja ympäristön tutkiminen on tärkeä osa harrastusta.

Matarat on luonnonvärjäreiden valtakunnallisen yhdistyksen Värjärikilta ry:n Turun seudun paikallisryhmä. Värjärikilta ry ylläpitää ja jakaa luonnonvärjäystietoutta ja -taitoa. Sen jäsenistö koostuu harrastelijoista ammattilaisiin ja aloittelijoista taitaviin konkareihin.